JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

13 dager med streik ga godt resultat

Nyhet: Streiken på IKT-overenskomsten

13 dager med streik ga godt resultat

LØSNING: Forbundssekretær Geir Aasen på streikemøte i Oslo fem dager før streiken ble avblåst. Partene kom fram til en løsning som gir en klar forbedring av IKT-overenskomsten.

LØSNING: Forbundssekretær Geir Aasen på streikemøte i Oslo fem dager før streiken ble avblåst. Partene kom fram til en løsning som gir en klar forbedring av IKT-overenskomsten.

Nina Hanssen

Sommerens streik ga gjennomslag for både bransjetillegg og en solid økning av minstelønnssatsene på IKT-overenskomsten. – Vi fikk til mange gode endringer, konkluderer forbundssekretær Geir Aasen.

knut.viggen@lomedia.no

319 medlemmer i syv bedrifter fordelt på tre distrikter ble torsdag 27. juni tatt ut i streik etter at både forhandlinger og mekling mellom EL og IT Forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia ikke førte fram.

13 dager senere kunne streiken avblåses etter at Abelia kom forbundet i møte på flere sentrale krav, het det i pressemeldingen forbundet la ut på ettermiddagen tirsdag 9. juli.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MEKLING: Forhandlingsdelegasjonen på vei inn til mekling siste uka i juni.

MEKLING: Forhandlingsdelegasjonen på vei inn til mekling siste uka i juni.

Leif Martin Kirknes

Noen uker etter er Geir Aasen tilbake på jobb etter ferien. Han sier det nå planlegges et evalueringsmøte på gjennomføringen av streiken i løpet av september.

– Mitt inntrykk er at det var god stemning hele veien. Noen av dem som ble tatt ut hadde aldri vært i streik før, så det var en ny opplevelse for dem. Vi hadde fagforeninger og distrikter som hjalp veldig til, forteller Aasen.

God hjelp av mekler

Han sier streik ikke var målet for forhandlingsutvalget eller forbundet, men de skjønte i løpet av forhandlingene og meklingen at det ville bli vanskelig å komme til enighet.

– Sammenligner man med hva vi fikk til i løpet av streiken og det vi fikk til gjennom forhandlinger og mekling vil jeg anslå at 10 prosent av det vi oppnådde kom gjennom forhandlinger, resten gjennom streiken, sier Aasen.

Helt bortkastet var derimot ikke forhandlingene og meklingen.

– Vi fikk satt i gang et godt konstruktivt arbeid og hadde også med oss en veldig god mekler.

– Gjennom streiken har vi oppnådd en avtale som vil føre til gode endringer for de som jobber på IKT-overenskomsten, og vil legge et godt grunnlag for lokalt samarbeid framover, sa Aasen da streiken var over.

Noen uker etter er det sluttføring av teksten til ny avtale som gjenstår. 

Flere krav innfridd

Enigheten ved avslutningen av streiken gir et generelt tillegg på 7 kr/t, pluss et bransjetillegg på 3 kr/t. Minstelønnssatsene for 6 år er hevet med 33.000 kroner for ufaglærte, og 41.000 kroner for faglærte fra 2023-satsene. 

Endringene i avtalen gir også blant annet forbedringer rundt lokale lønnsforhandlinger, kompetanseutvikling, beredskapsvakt, og kunstig intelligens. I tillegg skal EL og IT Forbundet og Abelia jobbe sammen mot neste hovedoppgjør for å finne en løsning på problemene med operatør-begrepet i avtalen.

Takker for innsatsen

– Vi hadde ikke fått til et godt resultat uten den stødige innsatsen og bidragene fra medlemmene – enten som streikevakter, organisatorer, tillitsvalgte eller vaffelstekere. De fortjener enorm takk fra forbundet, sier Aasen. 

IKT-overenskomsten omfatter 45 bedrifter og 1190 medlemmer. 

De som ble tatt ut i streik var Geomatikk AS (60 personer), GlobalConnect (29), Komplett (56), Onitio Norge (67), Onitio Solutions Norge (18), Telia (57) og TietoEVRY Norway (32).

Rammet kundeservice

Før meklingen startet sa Aasen at en streik kan merkes på flere måter.

– Hvis Telia-nettet ditt skulle dette ut rett under åttedelsfinalen i fotball-EM, kan det tenkes at feilretting tar lengre tid, og at du ikke når fram til kundeservice før etter at dommeren har blåst av kampen, sa Aasen.

Nettverk besøkte streikende på Telia samme dag som den var et faktum. Klubbleder Merete Shukla innrømmet da at hun egentlig ikke er noen stor tilhenger av å gå til streik, men at det denne gangen ikke var noen vei utenom.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STREIKEN I GANG: EL og IT-medlemmer i Telia med streikevestene på første dag av streiken utenfor Telias hovedkontor i Oslo. Stemningen var god under hele streiken.

STREIKEN I GANG: EL og IT-medlemmer i Telia med streikevestene på første dag av streiken utenfor Telias hovedkontor i Oslo. Stemningen var god under hele streiken.

Knut Viggen

Hun sammenlignet IKT-overenskomsten med TV-serien Downton Abbey og viste blant annet til de store lønnsforskjellene.

– Halvparten av mine medlemmer tjener under en halv million, den laveste lønna er 375.000 kroner. Det er en lønn det ikke går an å leve av i dag hvis du bor alene i Oslo, sa Shukla, som er klubbleder for 130 medlemmer.

Stor streikevilje

Frifagbevegelse kunne noen dager senere fortelle om stor streikevilje, med streikemarkeringer både i Oslo, Sandefjord og Trondheim.

I løpet av streiken kom det støtteerklæringer fra flere fagforeninger. Merete Shukla fikk også tele­foner fra folk som ba om å få bli med i streiken.

– Hos oss har streikende medlemmene spilt fotball og musikk for å holde opp humøret midt i streiken, sa Shukla.

– Det virker som det er mye sympati både fra ledere og ansatte i bedriftene som er tatt ut. Selv om det er midt i ferien er folk positive, sa hun.

Nesten 70 prosent stemte ja til resultatet etter streiken, meldte forbundet sist i juli.

06.09.2024