knut.viggen@lomedia.no
Leif.kirknes@lomedia.no
– Det har dannet seg en fryktkultur i divisjonen. De ansatte tør ikke si sin mening til ledelsen. De er livredde for at de kan være den neste på lista, forteller May-Iren Arnøy (45). Hun er divisjonstillitsvalgt for 110 EL og IT-medlemmer i Divisjon Business.
For et knapt år siden opplevde hun at hennes egen arbeidsplass i Rørvik ble lagt ned, 21 år etter at hun begynte å jobbe på kundesenteret. Totalt 35 ansatte måtte finne seg nye jobber.
Siden 2020 har det vært totalt fire runder med nedbemanninger i Divisjon Business, samt enda flere omorganiseringer. I år skal det også nedbemannes. Riktignok ikke i samme størrelsesorden, nå er det snakk om et mindre antall.
– Hvem er det som presser på?
– Det kommer fra toppen. Selskapet går bra, men det er et konstant fokus på kostnadskutt og kuttene skal helst skje gjennom nedbemanninger, forklarer Arnøy.
VÅRJAKTA: – I Telenor I Telenor har de ansatte døpt det om til vårjakta. Det jaktes på ansatte hver vår, forteller Arnøy, som i dag er klubbleder for Divisjon Business på heltid, men med arbeidssted Rørvik.
Leif Martin Kirknes
Jakter ansatte hver vår
– I Telenor har de ansatte døpt det om til vårjakta. Det jaktes på ansatte hver vår, forteller Arnøy, som i dag er tillitsvalgt på heltid med arbeidssted Rørvik.
Hun opplever at de stadige nedbemanningene tærer på medlemmene. Ikke minst psykisk.
– Folk bli usikre og redde. De klarer ikke å komme inn i ny organisasjon og rutiner før det skal endres nok en gang. De føler at de konstant henger bakpå, vi lever i en ubehagelig og usikker tid, sier klubblederen.
VÅRJAKTA: – I Telenor har de ansatte døpt det om til vårjakta. Det jaktes på ansatte hver vår, forteller Arnøy, som i dag er klubbleder for Divisjon Business på heltid, men med arbeidssted Rørvik. Dette bildet ble tatt siste dag før Rørvik-kundesenteret ble lagt ned i april i fjor. Arnøy ryddet i skapet.
Leif Martin Kirknes
Tatt opp med ledelsen
Hun har ved flere anledninger tatt problemstillingen opp med ledelsen og med HR.
– De sier de har forståelse for situasjonen og er glade for at vi henviser folk videre slik at de får profesjonell hjelp, forteller Arnøy.
– Hvordan går det ut over sykefraværet?
– Med konstante endringer og færre folk, blir det høyere trykk til dem som er igjen. De ansatte blir slitne, og til slutt klarer ikke kroppen mer. Spesielt de siste to årene har vi opplevd at ansatte selv ber om en sluttpakke, slik at andre kan få deres stilling. De klarer ikke mer av den konstante usikkerheten. Så ja, jeg vil påstå at dette går ut over sykefraværet.
– Og i forhold til den debatten vi hadde rundt sykelønna tidligere i år gjør ikke dette situasjonen noe bedre, sier hun.
Mange av de 35 som mistet jobbene sine i Rørvik for et år siden står fortsatt uten jobb, Ifølge Arnøy.
Hun sier at folk i lokalsamfunnet blir rystet når hun snakker om nedbemanningene.
– Noen har kommet så langt at de sier at de ikke vil høre mer, men at jeg heller «kan si ifra når ting går bra».
TELENOR-NEDSTENGNING: Her et bilde fra siste arbeidsdag ved kundesenteret Telenor Rørvik, i april ifjor. I år er det Divisjon Business som rammes.
Leif Martin Kirknes
Telenor: – Kan oppleves tøft
Nettverk har bedt Telenor om en kommentar og fungerende HR-direktør for Telenor Norge, Karianne Lampe Oppegaard, svarer i en e-post:
– Det stemmer at Telenor Business går igjennom endringer som nok kan oppleves som tøffe for enkelte medarbeidere. Samtidig er det slik at konkurransen i forretningsmarkedet er svært krevende, og vi må gjennomføre flere grep for å sikre at divisjonen leverer på kundebehov og sikrer vekst. Da er dessverre nedbemanning ett av tiltakene.
– Nedbemanning er krevende, og vi skulle gjerne sett at det ikke var nødvendig, men om Telenor skal fortsette å levere robuste og sikre tjenester for kundene våre må vi være konkurransedyktige og vokse i et svært krevende marked i årene fremover. Da må vi transformere oss til et selskap som skaper raskere verdi for kunder og samfunnet gjennom å være fremtidsrettet, ta i bruk ny teknologi og radikalt forenkle måten vi jobber på, skriver Oppegaard.
TELENOR-NEDSTENGNING: Her et bilde fra siste arbeidsdag ved kundesenteret Telenor Rørvik, i april ifjor, i det kaffemaskina for ut huset. I år er det Divisjon Business som rammes.
Leif Martin Kirknes
– Avtale med helsepersonell
Hun forteller at selskapet over lang tid har varslet at det kommer til å bli færre ansatte i Telenor Norge.
– Vi gjør mange tiltak for å få til dette, slik som naturlig avgang, kutte konsulentbruk og ha strammere rekrutteringskontroll, men noen ganger vil styrt nedbemanning også være nødvendig, forklarer Oppegaard.
De sier de har forståelse for situasjonen og er glade for at vi henviser folk videre slik at de får profesjonell hjelp.