JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reiste 1.600 kilometer for å bli energimontørlærling

Reiste 1.600 kilometer for å bli energimontørlærling

TRIVES: Elisabeth Sætre stortrives som energimontørlærling i BKK.

TRIVES: Elisabeth Sætre stortrives som energimontørlærling i BKK.

Knut Viggen

Elisabeth Sætre (19) likte BKKs tilbud til lærlingene så godt at hun like godt flyttet fra Gratangen i Sør-Troms til Bergen i Vestland.

knut.viggen@lomedia.no

Det har hun ikke angret på. Nå har Elisabeth vært lærling i BKK siden i fjor høst og går det etter planen er hun ferdig energimontør om rundt to år, i februar 2026.

– Først og fremst var det det at jeg ville bo en annen plass og så var jeg inne og leste på nettet om BKK fordi jeg har en slektning som jobber i Eviny. Det er ingen annen som har det opplæringsprogrammet som BKK har, sier Elisabeth.

Hun sier hun alltid har vært sånn at hun ikke har lyst til å gjøre det alle andre gjør.

– Og så er jeg veldig glad i å være ute og jeg ville ta med meg den sida inn i arbeidslivet, påpeker hun.

Elisabeth trives i Bergen. Som lærling får hun vært mye ute. Kun en uke med litt teori en gang i halvåret og en fem uker lang teoridel før VG3-prøven er alt.

– Du får en veldig variert hverdag, der du må være løsningsorientert og litt kreativ også da, sier Elisabeth.

Fysisk går det også bra.

– Selvfølgelig, du kjenner at du er i bevegelse, men det er det som er så fint at da kan du komme hjem og legge deg på sofaen med god samvittighet, forteller hun.

Knut Viggen

Får støtte hjemmefra

Hjemme får hun mye støtte for valget hun har tatt, både fra familie og venner. Tvillingsøstra Heidi har forøvrig valgt nesten samme vei, hun skal bli tømrer og har blitt i nord.

– Det er flere jenter som har gått min vei. De som ikke har gjort det synes det er tøft at jeg har flyttet så langt og ikke hører på hva alle andre mener jeg skal bli, sier Elisabeth.

Fra Gratangen til Bergen er det over 1.600 kilometer langs veien, hvis du ikke velger fly, men lange avstander er ikke Elisabeth redd for. Da hun gikk førsteåret på videregående i Bardufoss var det to timer reisevei en vei.

– Ja, der er det helt andre avstander. Da jeg kom ned hit var det litt rart når folk kunne si at det var langt å kjøre når det bare var 20 minutter, ler hun.

Vil jobbe noen år først

Elisabeth Sætre tror hun vil jobbe noen år som energimontør før hun eventuelt videreutdanner seg, men hvor det blir, det tar hun når det kommer.

Hvis hun ikke skulle ha valgt energimontørfaget hadde det nok blitt noe annet fysisk, som jobb på oljeplattform eller tømrer, tror hun.

På fritida synes hun ofte det er godt bare å slappe av. Men etter at hun kom til Bergen har hun også fått muligheten til å prøve seg på aktiviteter som klatring og buldring. Det har gitt mersmak. Og gjør at hun holder seg i litt aktivitet.

Knut Viggen

Er blitt tatt godt i mot

Ved siden av et litt bedre klima værmessig synes hun bergenserne er hyggelige. De tar kanskje ikke alltid den nordnorske humoren, men det venner du deg til, mener hun.

Det er få jenter som velger energimontørfaget. Elisabeth synes hun er blitt tatt godt i mot av gutta, noen ganger kanskje litt for godt.

– Jeg har gitt beskjed om at noen prinsesse­behandling, det er jeg ikke ute etter. Noen ganger kan det bli litt mye guttehumor, men jeg tenker at det kan du ikke ta veldig til deg, sier hun.

– Hva vil du si til andre som har lyst til å ta denne utdanninga?

– For det første så må de tenke hva de sjøl vil, men hvis de går denne veien er det viktig å ha litt bein i nesen og tørre å si at nå går det over streken. Som regel blir det veldig bra akseptert, sier Elisabeth.

01.02.2024