knut.viggen@lomedia.no
leif.kirknes@lomedia.no
Vi møter Sarah i et av Oslos mest kjente kontorbygg, Hydrobygget ved Solli plass. Høyhuset, oppført i 1960 er de siste tre årene totalrenovert og her har Sarah Godtliebsen hatt store deler av læretida si.
Sarah var en av tre jenter på kullet sitt på Strømmen videregående og den eneste som fikk læreplass.
Det første firmaet hun kom til på Romerike gikk konkurs (Haaland elektro) og sommeren 2022 sto hun og de andre lærlingene i firmaet opprådde, siden de fleste elektroinstallatørene som var aktuelle allerede hadde tatt inn lærlingene de skulle ha.
– Det var en veldig stressende situasjon. Heldigvis fikk vi muligheten til å dra på intervju med Bravida. Og jeg var en av dem som fikk plass, forteller Sarah.
For Bravida trengte både montører og montørlærlinger til det store rehabiliteringsprosjektet i Bygdøy Allé.
Bravida har lang erfaring som lærebedrift og så sent som i desember i fjor ble Bravida også kåret til årets lærebedrift i Oslo kommune.
Leif Martin Kirknes
Historisk bygg totalrenovert
Sarah bor på Skjetten i Lillestrøm kommune og pendler med tog inn til Oslo. Selv om hun må stå opp tidlig går pendlingen som regel raskt og greit til Nationaltheatret stasjon.
Det ærverdige kontorbygget fra 1960 og lavblokka bygd en gang på 80-tallet er i månedene som er gått strippet ned og deretter totalrenovert, fra øverste etasje ned til to underetasjer.
Sarah har i sin tid på prosjektet fått vært med på alt fra å sette opp nye tavler til lys og stikkontakter.
– Det har vært spennende og interessant å få være med på, sier hun.
Spent før fagprøven
I denne spalten har vi tidligere skrevet om lærlinger som er spente på fagprøven. Sarah slipper å tenke på det. Hun har allerede tatt den. Sarah tok fagprøven 20. mars og har dermed fersk erfaring på området.
– Jeg må innrømme at jeg var spent på forhånd, men jeg hadde mye notater fra før å støtte meg på, forteller hun.
– Det ble lettere når man først var i gang.
En fagprøve består av fire deler, planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og egenvurdering. Prøven er en avsluttende prøve, hvor du skal vise frem det du har lært på skolen og i læretiden. Den går ut på å planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere et eget faglig arbeid.
– Jeg så sjelden sensor underveis, men fikk beskjed om at det bare var å ringe hvis det var noe, forteller Sarah.
Til slutt ble hun kalt inn til en samtale med sensor, som skulle vurdere arbeidet hennes. Så måtte hun vente på gangen før dommen kom.
– Det ble lange 30 sekunder, men heldigvis var svaret positivt, sier Sarah.
– Det ble bestått!
Totalt fordelt på alle avdelinger i Bravida i Norge tar bedriften inn 520 lærlinger, men i år er lærlingeinntaket noe lavere enn normalt på grunn av usikre konjunkturer fremover for bygg- og anleggsbransjen.
HISTORISK: Den ærverdige Hydroblokka, oppført i 1960, er de siste årene strippet og totalrenovert innvendig. Her har Sarah Godtliebsen hatt læretida si og gjort mye elektroarbeid siden 2022.
Leif Martin Kirknes
Tilbud om fast jobb
På prosjektet har teamleder Knut Harald Olsen fulgt opp Sarah og lærlingene. Han sier det er kamp om kompetansen i elektrobransjen.
Sarah går nå på full lønn og har fått tilbud om fast jobb i bedriften. Det betyr at hun allerede som 21-åring har en god årslønn, mens venninnene henne kanskje ikke engang har startet på sine utdanninger.
– Jeg håper hun vil trives hos oss, sier Knut Harald Olsen.
Etterhvert har også Sarah tanker om å gå mer på skole, elektro er et fagfelt som interesserer henne veldig.
– Jeg er kanskje mer opptatt av lys enn elektronikk, sier hun.
På fritida spiller Sarah håndball i Skjetten IL, ellers går det litt mer i rolige aktiviteter.