leif.kirknes@lomedia.no
BARCELONA: – Det er tettpakka dager. Det er en utrolig stor event, sier Esben Smistad, konserntillitsvalgt i Telenor.
Han befinner seg i Barcelona, på World Mobile Congress. En enormt svær messe og kongress med over 100.000 besøkende og åtte haller som totalt har rundt en kilometer rekkevidde fra første til siste.
Som den amerikanske eieren av en rekke basestasjoner forsøksvis forklarte noen uinnvidde canadiere mens Nettverk lyttet; «It’s like Superbowl, The Prom and Homecoming combined».
VIRRER RUNDT: Klassisk VR-look det her, med folk som tilsynelatende stirrer ut i lufta. Men det skjer nok noe gøy inni brillene. VR står for virtuell virkelighet,
Leif Martin Kirknes
Tettpakket møtekalender
Disse fire dagene i starten av mars overtar den globale telekomindustrien byen. Det vises fram siste nytt av teknologi og foredras og debatteres rundt videre utvikling for telebransjen.
Det er mobiltelefoner, smartklokker, smartbriller med og uten virtuell virkelighet, servere, databrikker, droner. Til og med noen roboter (stort sett de samme) og en og annen elbil og en drone til mennesketransport (nåtidens «flyvebil», se dingsespalta på s. 43).
Det er Smistads rolle som ansattrepresentant i konsernstyret som har ledet ham hit, til telekombransjens årlige episenter og mekka. Det er ikke satt av spesielt mye tid til sightseeing i disse travle dagene. De fylles opp av møter og å bli oppdatert via de mange foredragene rundt hva som opptar telebransjen.
– Jeg får møte kunder, partnere og andre som tilfeldigvis også er her. Dette er et sted hvor det er veldig mange mennesker, så man kan ha veldig mange møter på kort tid, sier Smistad.
FREAKY SAMTALEPARTNER: Denne roboten var det bare én av. Med creepy hud, øyebevegelser og gestikulering svarte hun på spørsmål om en muntlig chatbot.
Leif Martin Kirknes
KI over aIt
Noe som går igjen i det meste, uansett om det er mobiltelefon, databrikke eller foredrag, er kunstig intelligens (KI). Det er KI over aIt. Også Telenor har KI i hodet.
– Generativ KI representerer store muligheter. Disse mulighetene mener jeg man må omfavne og se hvordan man kan utnytte, sier Smistad, men legger til:
– Så kommer det til å få konsekvenser for ansatte. Det er noen type oppgaver som kommer til å bli borte.
Smistad peker på at mange selskaper innfører teknologien i kundeservice. Så også Telenor. De senere år har selskapet kappet hardt ned i antall avdelinger rundt i landet som besvarer telefoner med kundespørsmål. Ledelsen har forklart at de vil digitalisere kundereisen.
Slike arbeidsplasser har vært hjørnesteinen i mange småbygder fra nord til sør i Norge, og mange av dem er og har vært organisert i EL og IT.
FORRETNINGSREISE: Esben Smistad i Barcelona på MobileWorld Congress. Det ble lite sightseeing og mye møtevirksomhet på reisen.
Leif Martin Kirknes
Selvbetjening
Men digitalisering og KI muliggjør en mer selvbetjent support. Færre vil ringe inn for hjelp.
Derfor forsvinner det avdelinger, og med det stillinger. Slik som man har sett i banknæringen, der de fleste i dag har en bankfilial i lomma i form av en app på mobilen. Og dermed behov for langt færre bankfunksjonærer.
Utviklingen innen KI kan også komme til å ramme stillinger i Telenor man ikke ser for seg i dag.
– Hvordan dette treffer og hvordan man skal styre det, vet vi ikke. Vi tror generativ AI får konsekvenser langt utenfor kundesentrene. Vi vil kreve at det skjer på en måte som ivaretar ansatte og gir dem mulighet til å omstille seg. Det er viktig for oss nå, sier Smistad.
MOBIL - MO: Mobilprodusenten Xiaomi kommer nå med biler i tillegg til mobiler. Enkelte vil argumentere med at dagens biler er en stor mobil med fire hjul.
Leif Martin Kirknes
AI-fabrikk har åpnet
Samtidig dukker det opp nye knopper og skudd på Telenors stamme. På nøyaktig samme arrangement i Barcelona i fjor fortalte selskapet at de ønsket å lage en nasjonal KI-tjeneste. Siden den tid er tjenesten, som kalles «AI Factory», både åpnet og har fått sine fire første kunder. Og så langt seks ansatte.
«AI Factory» har blitt teknologi-bransjens kallenavn på datasentre som leverer KI-tjenester. Fabrikk-benevnelsen spiller på at de anser det som at KI vil bli en ny industriell revolusjon, og i en industri har du fabrikker.
I dette tilfellet fabrikker som produserer KI-tjenester. Via datautstyr med fersk KI-teknologi og KI-programvare. For Telenors del bruker de utstyr og programvare fra brikkeprodusenten Nvidia, og har fått hjelp fra dem til å sette sammen en god rigg.
– Ambisjonen er å bygge et sted hvor norske kommuner, sykehus og andre som sitter på sensitive data, kan bruke. At de har et trygt sted å drive innovasjon. Vi vil ha så mange som mulig inn dit, sier Kaaren Hilsen, leder for AI Factory i Telenor.
FABRIKKSJEF: Kaaren Hilsen, leder for AI Factory i Telenor, sammen med Joao Gomes i Nvidia. De holdt et innlegg om sitt fabrikk-samarbeid på Telenors stand.
Leif Martin Kirknes
Flere innflyttere
Fabrikken ble åpnet november i fjor, og skal serve nordiske kunder. Den første kunden var Telenor selv. Fabrikken ble opprinnelig laget for å understøtte selskapets eget behov for KI-utvikling.
Senere har det teknologiske logistikkselskapet Hive Autonomy og konsulentselskapet Capgemini flyttet inn.
Den fjerde er nettopp flyttet inn på KI-hotellet og heter Sikri. De påpeker at de nå kan trene KI-modeller på virkelige data, inkludert sensitive opplysninger, med de globalt beste KI-teknologiene, via utstyr som er norskeid og plassert på norsk jord.
Det har også vært mantraet til Telenor med fabrikken; målet har vært å lage en tjeneste som er «suveren, sikker og bærekraftig». Med «suveren» i betydningen at det er nasjonal kontroll på både selskap og utstyr og plassering av disse.
Samarbeid med Hafslund
Det med bærekraft handler om at utstyret kjører på norsk vannkraft.
Nå er Telenor i ferd med å bygge et nytt datasenter til KI sammen med Hafslund. Det bygges i Oslo av Skygard, som eies av Telenor, Hafslund og Hitecvision.
Overskuddsvarmen alt det høyteknologiske utstyret skaper vil benyttes til fjernvarme, via Hafslund Celsio.
Som telekomselskap har de god kontroll på datalinjene som trengs. Men Hilsen forsikrer om at de også har nok strøm til å drive det høyteknologiske utstyret.
– Ja, vi har nok kraft, svarer hun når Nettverk spør.
HET POTET: Briller var hot på messen. Helst skulle de være smarte, ha kamera og selvfølgelig ha masse KI.
Leif Martin Kirknes
LIKESINNEDE: Roboter var det noen av, men de var alle påfallende like. Totalt kanksje maks seks forskjellige type modeller. Her er et par varianter.
Leif Martin Kirknes
CHILLOUT-ZONE: Noen konferansedeltakere tar seg en pust i bakken mellom slaga.
Leif Martin Kirknes
Sikkerhet selger
Et annet område Telenor ser vekst på, er sikkerhet, skal vi tro konserndirektør Benedicte Schilbred Fasmer.
På kongressens åpningsforedrag var hun blant talerne, og da understreket hun at tillit er viktig. Og at tillit begynner med sikkerhet.
– Sikkerhet er ikke lenger bare en utfordring. Det er faktisk en av de største vekstmulighetene vi har i dag. Etter hvert som trusler kommer til syne, vil tillit virkelig utgjøre en forskjell, sa hun, og fortsatte:
– Operatører som leder innenfor sikkerhet, vil lede innen tillit til konnektivitet (oppkobling red. anm.). For Telenor har dette allerede begynt å føre til forretninger gjennom nye inntekter slik som «sikkerhet som tjeneste».
Hun la til at akkurat det er noe kundene ønsker mer av. Det er derfor Telenor i juni i fjor opprettet Telenor Cyberdefence for å hjelpe bedrifter med å bli sikrere, ifølge konserndirektøren.
– Framgang handler ikke bare om å bygge flotte nettverk. Vi har flere eksempler der vår industri investerer tungt i det fremste innen infrastruktur, bare for å se at verdiskapningen fanes av andre. Vi kan ikke la det skje igjen. Vi må bli bedre på å fange verdien vi faktisk skaper, sa hun.
TJÅKA FULLT: Messelangs, fullt av folk og stands. Da Kong Filipe var innom noen dager tidligere var det i tillegg total trafikkork.
Leif Martin Kirknes
Mobile World Congress
Verdens største telekom-event, arrangeres årlig i Barcelona
Her diskuteres telebransjens fortid, nåtid og kanskje særlig framtid
Samler over 109.000 gjester, over 2900 utstillere, sponsorer og partnere, samt mer enn 2900 journalister og analytikere fra 205 land
Er også en messe der selskaper viser fram og/eller forteller om siste nytt, med haller som strekker seg rundt 600x600 meter
Et knippe norske tek-selskaper var til stede, blant annet Telenor, Opera Software og Nordic Semiconductor